Over het gebruik van wol hoor ik mijn mede re-enactors al brommen: "veel te warm, linnen is ook wel goed". Wanneer je echt serieus met re-enactment bezig bent draag je wollen kleding. Er is geen enkel bewijs of reden voor het dragen van linnen bovenkleding. Wol is, door de unieke eigenschappen van de vezel, niet warmer dan linnen in het gebruik. Wol isoleert en is niet gevoelig voor vocht.
De periode van de 13e t/m de15e eeuw zijn eigenlijk de "eeuwen van de wol". Wol was, naast de grondstof voor kleding, ook de motor van de laat middeleeuwse economie in de Lage Landen. Het is dus de enige juiste keuze voor een goede replica.
Linnen wordt gemaakt uit vlas dat na het oogsten wordt gedroogd. Daarna wordt de vlas gerepeld. Dit is het ontdoen van de vezel van zaden. Door het blootstelling van de vlas aan vocht wordt de pectine, een soort plak, uit de vezel te verwijderd. Dit heet rooten en gebeurde vroeger in de rivieren of in waterbakken. Tegenwoordig laat men de vlas op het veld liggen waardoor regen en dauw het werk doen. Door zwingelen of hekelen worden de bruikbare vezel van het stro gescheiden. De fijnere vezel worden over het algemeen gebruikt voor het spinnen en weven van stoffen die voor kleding gebruikt worden.
In de gehele middeleeuwse periode werd wit of naturel gekleurd linnen gebruikt voor onderkleding zoals hemden en braies en schorten. De mooiste witte linnen stoffen werden gebruikt voor hoofddoeken en sluiers. Er zijn geen bronnen bekend van linnen bovenkleding in de genoemde periode. Ook voor geverfde linnen stoffen is geen bewijs.